Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - admin

Sidor: 1 [2] 3 4
16
Om att uttrycka sig / Tystnadskulturen i kyrkan och samhället
« skrivet: september 07, 2017, 11:35:17  »
Med tystnad tystas människor

Med tystnad tystas människor.
Det är min erfarenhet. Jag har själv upplevt det. Andra människor som styr genom tystnad.
Att inte bemöta, att inte möta en annan människa. Att inte se och lyssna kan få ödesdigra konsekvenser. Kan vara skadligt för din närstående.
En del gör det medvetet, andra omedvetet. Tystar människor genom tystnad.

Såg en fantastiskt bra film i veckan. Lånade den från biblioteket. Den heter De andras liv.
Den handlar om vikten av att uttrycka sig om det man blivit utsatt för.
I denna film handlar det om politiskt förtryck där man skrämmer människor till tystnad.
Det som jag reagerade starkast på var något som en av förtryckarna sa. Han pratade om att ett sätt att tysta människor är att isolera dem, att inte tala med dem.
Denna metod återfinns dessvärre inte bara i samhällen av politiskt förtryck utan även mellan närstående. För vem vill inte bli älskad om det så innebär att offra sin själ och vara tyst om sådant som behöver sägas rakt ut?
Men är det värt det?
Är det värt att offra sin själ och vara tyst om sådant som behöver sägas rakt ut bara för att få vara med, accepterad, tolererad.
För det handlar ju inte alls om respekt när människor som står oss nära bemöter oss med tystnad när vi ber om att få kontakt. Det är än mer grymt när vi faktiskt bett om att få kontakt, bett om att bli sedda och lyssnade till.

När vi uttryckt oss för döva öron, för öron som inte vill höra.
När vi uttryckt oss för blinda ögon, för blinda ögon som inte vill se.
När vi gjort det mycket, mycket länge då måste vi vända vår inriktning åt ett annat håll.
Då måste vi vända oss till dem som vill höra och som vill se.

Det finns många som inte vill se och inte vill höra.
En gestalt i historien uttryckte det ungefär så här: ”Hör, du som har öron att höra med. Se, du som har ögon att se med.” Han, Jesus, visste säkert att det sannerligen inte är självklart att människor lyssnar bara för att de har öron, eller ser bara för att de har ögon.
Det kan gå hela liv där närstående varken hör eller ser varann och det är oändligt sorgligt.

Men när människor i din närhet vet om att du lider av deras tystnad och ändå bemöter dig med tystnad så är det dags att sluta kämpa för deras uppmärksamhet. De har med detta visat att de antingen inte är intresserade av kontakt och/eller använder det för att styra dig och få dig ur balans.
Kanske är de rädda för att du ska uttrycka dig om saker som de inte vill ta i, inte vill kännas vid.

Filmen jag såg handlade just om detta. Att de politiska förtryckarna bemötte konstnärerna som uttryckte sig i ord och måleri etc med tystnad och tystnaden räckte för att konstnärerna efter en tids isolering skulle sluta uttrycka sig och de blev då inte farliga för de styrande i samhället.
Jag tänkte då att jag kände igen detta. Jag har själv upplevt det bland annat ifrån kyrkliga sammanhang. Kristna som genom sin tystnad fått mig att tystna, fått mig att känna mig osynlig och värdelös.
De lyckades i många år, men nu har jag börjat tala och skriva och jag ska fortsätta med det och jag har mycket att säga och berätta. För jag har varit innanför ”kyrkomuren” och vet en hel del om det ruttna sätt många där har mot andra och det ruttnaste och mest omänskliga är nog faktiskt deras tystnad för den är så oantastbar.
Men jag har funnit att denna oantastbarhet är skenbar. För tystnad går också att peka på och när man bemöts av tystnad när man bett om seende ögon och lyssnande öron då är det inte något kristet kärleksbudskap som dessa människor kan sägas stå för, det är så långt ifrån kärlek som man överhuvudtaget kan komma.

Jag har förstått att deras tystnad är till för att tysta mig och nu när jag förstått det så kan inget hindra mig från att tala.
Det finns mycket som döljs i religionens namn och kristendomen har en hel del att stå tillsvars för. Det vet jag av egen erfarenhet.
Det är skrämmande och det tål att sägas hur många gånger som helst att man ska uttrycka sig och inte vara rädd för att göra det om man känner sig illa bemött såväl i kyrkliga som världsliga sammanhang.
Stå upp för sig själv! Det är viktigare än vi tror.

Livet är ditt och det är nu du har ordet. Ta det, låt ingenting tysta dig och när du bemöts av tystnad så vänd dig mot ett annat håll, vänd dig till människor som har öron att höra med och ögon att se med. De väntar på dig!

Anna-Carin Jansson Rapp text skriven den 19 mars 2013

Vad är dina erfarenheter kring detta med tystnadskulturen i kyrka och samhälle. Hur har det påverkat dig?

17
Om livet / Tankar om hur vi människor kan få kontakt med varandra
« skrivet: september 07, 2017, 11:09:56  »
Att våga möta sin egen rädsla är att våga möta andras

Att våga möta andras rädsla är att våga möta sin egen.
Att våga möta sin egen rädsla är att våga möta andras.

Så svårt det är när vi älskar någon innerligt.
Vi vill inte att den andra ska må dåligt så det kan gå så långt att vi vill att den andra ska säga att allt är bra även när det inte är det.
Vi längtar efter kontakt efter närhet men då måste vi våga detta svåra med att våga möta sin egen rädsla för att våga möta andras.

Önskar jag kunde säga att jag alltid vågar det, men när det kommer till dem som står en nära som berör mig innerligt så vill jag inte att något någonsin ska drabba den jag håller av. Så jag vill till och med blunda för verkligheten såsom den är såsom den faktiskt är. För den innehåller det svarta såväl som det ljusa och jag vet ju egentligen att vi inte kan blunda för den sanningen.

Det talas mycket om att vara lösningsfokuserad och med det menas ofta att istället för att fokusera på problemet så ska man pröva att hitta lösningen. Men det är ju så tänker jag att om man inte fokuserar på problemet så behöver man ju ingen lösning.
Jag tror aldrig att man ska lämna sitt förflutna och bara gå vidare, jag tror man måste bära med sig sitt förflutna varsamt och med stor kärlek till sig själv. För lämnar vi vårt förflutna för att det smärtat och inte vill titta tillbaka så blir vi inte hela, vi blir rotlösa och får ingen insikt i oss själva. Så även om det smärtar så tror jag att man behöver erkänna för sig själv när livet blivit fel och plågat oss att så har det varit och det kan ge en större ödmjukhet inför andras lidanden. Men det är svårt och fruktansvärt kämpigt men det är också en del av livet.

Jag blir så upprörd och ledsen över hur den så kallade moderna människan blivit fullproppad med råd om att inte titta tillbaka utan bara koncentrera sig på glädjen och att gå vidare. Så sitter nutidsmänniskan där sedan ensam i sin lägenhet därför att ingen vill veta av hans eller hennes sorg och smärta, inte ens de "lösningsfokuserade" psykologerna. Det sändes för en tid sedan ett program från Dox som heter The Swedish theory of love. De tog upp frågan hur svenskarna blev världens mest ensamma folk. De berättade att i Etiopien som är Sveriges motpol lämnas man inte ens ensam efter döden. Någon finns alltid vid din sida. I Sverige kan en människa ligga död i år utan att någon frågar efter honom eller henne.

Det är värt att kämpa ett helt liv för att våga möta sin egen rädsla för att våga möta andras därför att vi får en vän för livet i honom eller henne som vi vågar möta även i det svarta. Men det kan ta ett helt liv för att våga och vi kommer kanske bara halvvägs men det är värt det, det kanske kan göra detta ensamma land mindre ensamt.
Sedan är det ju så att vi är människor och vi får faktiskt säga att vi inte vågar till det krävs också mod, att erkänna sin svaghet är en styrka i sig. Att våga säga till den andre att "jag vågar inte möta din rädsla nu". Att få höra det kan göra att man känner sig mindre ensam. Ja, inte ensam alls faktiskt för då vet man att min vän har det som jag hon/han är också rädd och då är man inte längre ensam i sin rädsla. Men att erkänna svagheter är ett bland det svåraste men denna världen vore mindre ensam om fler vågade göra det.

Att våga möta andras rädsla är att våga möta sin egen.
Att våga möta sin egen rädsla är att våga möta andras.

Anna-Carin Jansson Rapp den 19 februari 2017

Skriv gärna och reflektera kring min text eller skriv ner egna tankar om livet och om hur vi människor kan få kontakt med varandra.

18
Allmänna diskussioner / Magneter är skadligt för armbandsur
« skrivet: januari 17, 2017, 18:12:26  »
Alla vet nog att magneter är skadliga för armbandsur, särskilt gamla mekaniska ur.
Du kanske har ärvt eller fått en gammal Tissot, Omega eller Certina. Du tycker om att bära den och den fungerar jättefint. Du använder den några veckor och helt plötsligt går den inte eller så går den jätte mycket för fort. Då har den kanske blivit magnetiserad. Den kanske har kommit för nära ett magnetfält. I dagens teknikutrustade samhälle finns många fler magneter än på kylskåpsdörren. T. ex. finns magneter i högtalare, mobilfodral, lysrörsarmaturer, ficklampor, laddningskablar för mobiler, elmotorer mm. Tänk dig att du vid dagens slut ska borsta tänderna och tar av dig din nyinköpta Lemania från 1952 och lägger den på ett säkert ställe; uppe på lampan över spegelskåpet. Tänker att där ligger den utom fara, trygg och säker. MEN det är ett lysrör i spegelskåpet som innehåller en "drossel" (en elektromagnetisk spole) som alstrar ett ganska kraftigt magnetfält. Bara för att urets boett är av rostfritt stål som är antimagnetiskt och att det står "Antimagnetic" på boetten så är många delar i uret av kolstål som blir magnetiserade väldigt lätt. Alla kugghjulens axlar är av härdat kolstål, även balansens axel. Om den blir magnetiserad går uret väldigt dåligt eller stannar. Att det står "Antimagnetic" betyder att balansringen och balansens spiral är av antimagnetiskt material, inte balansaxeln.
Så om ditt armbandsur eller fickur går konstigt, gå till urmakaren med den så kan du få den avmagnetiserad. Det ska inte kosta mycket eller inget alls.

Hälsningar
Admin

19
Hej!
Gammal tråd men jag hakar på ändå.
Om du inte har hittat urverk på nätet ska du kolla med Ur och Penn.
De äger varumärket Citizen och kan svara på om det finns urverk.
admin.

20
Intressanta fakta för urmakare / Verksökare Rätt Tid Malmö
« skrivet: januari 21, 2015, 19:40:32  »
Jag har skannat en verksökare ur Rätt Tids katalog.
Rätt Tid i Malmö hade på sin tid som urgrossist en katalog som var omfatande.
Katalogen innehöll bland annat en verksökare som utgick från urverkets tirettfjäder
som styr uppdragsaxelns läge på fickur och armbandsur och som sitter under urtavlan.
Verksökaren visar tirettfjädrar i naturlig storlek när bladet är i A4 format.
Här är länk till vår webbsida urbra.se där du hittar den.
http://www.urbra.se/urmakeri/lankar.html
Välkommen!
Admin

21
Manualer / Länkar till webbsidor som har teknisk dokumentation
« skrivet: september 05, 2014, 20:47:44  »
Jag har med tiden hittat bra länkar tillwebbsidor som har dokumetation till olika märken.

Här är några länkar till dokumentation för OMEGA.


http://www.primrosesupplies.com/omega.html

http://www.phfactor.net/wtf/

http://www.omega-fanatic.com/

https://www.cousinsuk.com/document/category/1796.aspx


Har du fler länkar så dela gärna med dig här.
Mvh
Urmakar'n på URBRA Urmakeri.
Sven-Arne Jansson

22
Bruksanvisning Väggur och andra klockor / Klockan slår fel slag
« skrivet: september 04, 2014, 20:59:56  »
Klockan slår fel slag

Att ha ett väggur på väggen var en gång mycket viktigt och är det fortfarande för många.
Ibland händer det att den hamnat fel på slaget, att slaget inte stämmer överens med var visarna står.
Eller att den går för sakta eller för fort eller stannar helt.

Här är några enkla tips om hur du kan avhjälpa dessa bekymmer.

Vägguret ovan är en Junghans.
Ett mycket vanligt ur när det begav sig runt sekelskiftet 1900.
Junghans tillverkade miljoner av denna typ av väggur och de finns i en rad olika utföranden och de ändrade konstruktionen efter hand som de tillverkade.
En sak som är gemensam är att slagmekanismen utgår från samma princip, en så kallad slagskiva, vilken styr alla slag att komma i samma ordningsföljd, en viss sekvens.
Alltid ett halvslag mellan helslag som alltid kommer i samma ordningsföljd.
Problemet med denna slagskiva är att den inte justerar sig själv om man flyttar visarna för fort förbi det läge som den normalt slår, kl 12 och kl 6.
Eller om slagverket stoppar och klockan fortsätter att gå, då stämmer inte slagen längre med vad visarna visar.
Normalt vrider man visare medurs men vissa konstruktioner tillåter att man ställer om visarna moturs.
De flesta ur med denna konstruktion klarar att flytta visarna baklänges (moturs) men inte alla, speciellt inte de äldre.
Om det tar emot när man flyttar minutvisaren bakåt förbi tolvan eller sexan ska man avbryta.
Det kan betyda att uret inte kan flytta visarna baklänges och tar i regel skada om man fortsätter.

För att avhjälpa att klockan kommit fel på slagen kan man göra på två sätt.

1. Flytta timvisaren
2. Mata fram slagen manuellt


 ---ooOOoo---
 

1. Flytta timvisaren

Då slaget kommit fel och klockan slår t ex fem slag fast klockan visar fyra:
Ställ minutvisaren på kl 12. (slag för hel timma)
Lyssna hur många slag klockan slår.
Om klockan slår 5, flytta timvisaren till index 5.
Timvisaren är trögad fast på ett rör som är helt slätt och det är meningen att visaren ska gå att vrida.
Ta ett stadigt tag om basen intill centrum på timvisaren och för den till rätt index, i detta fallet kl 5.
När det är gjort ställer du klockan på rätt timma på vanligt sätt genom att vrida minutvisaren medurs.
Låt alltid alla slag slå färdigt vid varje slagställe när klockan har slagskiva (kl 12 och kl 6).

Om timvisaren flyttas ofta eller lång väg kan den glida ut från urtavlan och bromsa eller fastna i minutvisaren.
För att avhjälpa detta bekymmer kan timvisaren tryckas tillbaka till sin ursprungliga plats.
Använd dina tummar och tryck till vid timvisarens runda centrum.
Det kan hända att den kommer för djupt och då släpar i urtavlan.
Dra då ut visaren igen så att den ligger strax utanför urtavlan men ändå inte släpar i urtavlan.
Fatta med fingrarna (tummen och pekfingret) runt den runda centrumdelen och dra/lirka och vrid samtidigt försiktigt, den kan vara trög.

Var uppmärksam på att inte böja visaren i sidled om din klocka har en tunn eller smal visare.
Böjs den för mycket kan den gå av.


2. Mata fram slagen manuellt

Det sitter en arm till höger bakom urtavlan vid kl 2 på denna klockan.
Genom att trycka ner den matas slaget fram ett steg i taget.
Ställ minutvisaren på helslag kl 12 så att klockan slår.
Tryck ner slagarmen tills slagens antal stämmer överens med vad timvisaren visar.
En del urverk är försedda med en tråd fastsatt i denna arm som man kan dra i.
Då blir denna manöver lite lättare.

Ett helt varv runt 12 timmar räknar 90 slag sammanlagt.

Text och även bilder kan ses på URBRA HB webbplats:
http://urbra.se/urmakeri/service-vaggur-bruksanvisning.html

Har du frågor kontakta oss på URBRA HB.
Se kontaktinfo på:
http://urbra.se/urmakeri/kontakt.html

Mvh
Urmakar´n på URBRA Urmakeri och Uttryck.


23
Allmänna diskussioner / Nyheter på www.urbra.se
« skrivet: februari 22, 2014, 09:34:15  »
Alla hälsas välkomna till att gå in på vår webbplats www.urbra.se och läsa nyheter och andra saker som vi skriver om där. Det handlar om klockor, förstås, men också om smycken och konst men även saker som berör och väcker tankar om livet.
Senaste nyheter under urmakeri är hur ett BAYARD bordsur med 8 dagars gångverk får service.
http://www.urbra.se/urmakeri/service-bordsur-bayard.html
Eller börja på sidan för service
http://www.urbra.se/urmakeri/service-first.html
Välkomna!

24
Från förr / Film Urmakare 1957
« skrivet: augusti 21, 2012, 09:07:32  »
Et filmklipp jag hittade på UR Play.
I ett mycket tidigt Ria Wägner-reportage från 1957, får vi se en urmakare i arbete.

http://urplay.se/170312

Håll till godo.

Admin.

25
Köp och sälj eller byt / Skruv
« skrivet: juni 30, 2012, 17:32:00  »
Hej alla!
Admin här.
Är det någon i detta avlånga land som kan hjälpa mig med delar till Enicar 167 (AR).
Jag behöver verkskruv (till bryggor men ej automatmodul då de är klenare skruvar) och tirettfjäder.
Svara här eller via email info@urbra.se eller via kontaktformulär på www.urbra.se
Admin

26
Dykarur eller vanlig? / När ska jag ha en vattentät klocka?
« skrivet: mars 28, 2012, 10:10:21  »
När ska jag ha en vattentät klocka?
Ja det frågar sig många, och när är min klocka vattentät.
Svar:
Vid alla tillfällen som klockan kommer i kontakt med vatten, vad det än är för fukt, måste klockan vara tät så fukten inte kommer in.

När du sportar.
När du duschar.
När du diskar.
När det regnar.
När du badar eller dyker.

Alltså:
Vid alla tillfällen som klockan kommer i kontakt med vatten,
måste klockan vara tät.
Se vidare info i inlägget "När är en klocka vattentät".

Lycka till med din klocka.
Urmakar'n på URBRA Urmakeri
www.urbra.se

27
Allmänna diskussioner / SV: Batteribyte
« skrivet: juni 20, 2011, 20:02:25  »
Byt batteri när klockan stannat!
Eller ta ur batteriet.
Batteribyte av armbandsur och väggur är viktigt om man vill undvika batteriläckage.
När ett urladdat batteri ligger kvar i klockan så kan det börja läcka så småningom.
När det finns ström kvar i batteriet (potential mellan polerna + och -) så håller batteriet tätt eftersom kemikalierna i batteriet är stabila.
När det är urladdat delar kemikalierna på sig och pressar sig ut förbi packningarna.
Dessa kemikalier är frätande och skadar kontaktbleck och isolering i batteriläget och även urverket om det fortsätter att läcka.
När kemikalierna sedan torkar bildas ett vitt pulverliknande ämne som orsakar stopp och skador, särskilt i armbandsur.
Kontaktbleck kan frätas av och delar av urverket kan skadas allvarligt.

Batteriet i en s.k. vanlig armbandsklocka som man använder till vardags brukar hålla i ett år.
Guldklockor, som många får på sin arbetsplats när de varit anställda i 25 år, kan klara att gå 3 - 5 år eller längre när de är nya.
Efter några batteribyten förkortas livslängden för batteriet på grund av att urverket blir slitet och smutsigt. Urverket drar mera ström.
Dessa urverk brukar vara av hög eller mycket hög kvalitet och det lönar sig att göra översyn på dessa urverk men innan de skadats av läckande batterier.
Att byta ett av dessa kvalitetsverk kan bli en dyr historia.

Se till att era klockor går, och om de stannat: Byt batteriet!

Nedan visas vad som kan hända när ett batteri har läckt i en Certina guldklocka.
(bilderna syns om du är inloggad)

Denna typ kallas "Monocoque" eftersom den bara har en öppning alltså genom glaset.
Det är en Certina och som många har även denna kund fått sin klocka på jobbet efter lång anställning.
Bilderna visar hur batteriet har läckt och hur nära urverkets kugghjul batteriet ligger.
Läckaget visar sig som vitt pulver när det har torkat vid batteriets tätning där det läckt ut (vid pilarna).
Innan det torkar är det frätande och som pulver ställer det till problem i urverket.
Att byta detta urverk, som är ett högklassigt tunt kvartsverk, kan kosta flera tusen kronor.

Se även webbsidan om Service:
http://www.urbra.se/urmakeri/service-lasmer.html

Byt alltid era klockbatterier hos en utbildad urmakare.
info@urbra.se
www.urbra.se

admin

28
Nu säljer URBRA HB en glaspress BERGEON 5500 original som är helt oanvänd.
Även en Certina original boettverktyg med boettnycklar och boetthållare.
Se länk till urbra.se
http://www.urbra.se/urmakeri/varor.html
admin

29
Från förr / Bilder
« skrivet: januari 26, 2011, 18:07:59  »
Jag har hittat gamla vykort från Tyskland (Schwarzwald) föreställande ett gammalt urmakeri med urmakare.
Se nedan:
http://www.urbra.se/urmakeri/bildervykortwebb/ETHTML.htm

admin

30
Från förr / Prislista - Priskurant
« skrivet: januari 07, 2011, 12:10:11  »
Ja har ett par gamla prislistor från 50-, 60-talet.
De är från SUF 1951 (Svenska Urmakareförbundet) och Nordvästra Skånes Urmakareförening år 1961.
Kolla nedan:
http://www.urbra.se/urmakeri/prislistorwebb/ETHTML.htm

/admin

Sidor: 1 [2] 3 4