Författare Ämne: När är en klocka vattentät?  (läst 22398 gånger)

Utloggad admin

  • Administrator
  • Jr. Member
  • *****
  • Antal inlägg: 55
    • Visa profil
    • URBRA Urmakeri - hemsida
När är en klocka vattentät?
« skrivet: september 12, 2008, 15:32:54 »
När är en klocka vattentät?

Boett och packning

En vattentät klocka måste ha en tryckboett, d.v.s. ett hölje som står emot omgivningens tryckförändringar utan att läcka. Tryckförändringarna uppstår när klockan utsätts för vattenbad men även temperaturförändringar i luft. Skillnaden i temperatur mellan vatten och luft är den vanligaste tryckpåkänning en klocka utsätts för. När klockan sänks ner i vatten med lägre temperatur men även när den lämnar vattnet och återkommer till den luft som har högre temperatur. Jämför här även olika lufttemperatur, t.ex. kylrum eller bastu. I bad med varmt vatten är det på motsvarande sätt d.v.s. när boetten värms upp så sväller den och när den kyls ner så krymper den. Detta ger en bryteffekt i alla skarvar såsom mellan bakboett och boettring samt mellan glas och boettring men även vid krona och ev. tryckknappar för kronograf. Påfrestningen på packningar är olika beroende på boettens konstruktion men kvaliteten eller konditionen på packningen är den avgörande faktorn. En packning som ska täta mellan två hårda ytor måste vara flexibel men inte tappa formen - kontaktytan får inte förändras. De läckage som uppstår kommer av att packningen inte ligger ann med bibehållet tryck. När packningen åldras avtar elasticiteten och kontakttrycket minskar. En ny boettpackning är spänstig och ligger ann mot kontaktytorna så att den tätar även när boetten krymper eller sväller. Dessa packningar är idag tillverkade av ett gummi som tål både värme och kemikalier mycket bra. (vanligen silikongummi - kiselgummi)
Packningen runt glaset (vid mineral och safirglas) utsätts för åldrande från luften och solljus och det uppstår mikroskopiska sprickor som släpper igenom tryck (gas, vattenånga). Dessa glaspackningar är tillverkade av en flexibel men relativt hård plast. De kan ha olika färg.
En vattentät klocka måste således trycktestas för att vattentätheten ska överensstämma med vad som anges på t.ex. urtavlan.

Varje gång som boetten öppnas ska boettpackningen Kontrolleras och smörjas med silikonfett för att bibehålla sin spänst och funktion. Även packningen i krona och tryckknappar ska rekonditioneras.
Skadad packning bytes alltid.
Dykarur som är märkta från 200m/668ft eller högre ska alltid trycktestas efter att de öppnats.

Här är en varning på sin plats:
Packningen måste vara ren vid återmontering!
Även de ytor som packningen ska ligga ann mot.
Detta gäller alla typer av tätningar.


Trycktest

Trycktest utförs vanligen med en automatisk maskin som mäter mot glaset hur boetten sväller/krymper vid tryckförändringar.
Mätningen utförs med luft i övertryck och undertryck. (jämför temperaturhöjning - temperatursänkning)
Mätvärden går vanligen att få på utskrift.
Det går också att täthetsprova i vatten.
Då utsätts boetten för ett övertryck i luft som läses av på en manometer (mätklocka) under en viss tid. Under denna tid (t.ex. en minut) tränger luft in i boetten om det finns läckor. Därefter släpps trycket ut ur mätutrustningen och boetten sänks ner i vatten. Om det trängt in luft i boetten kommer den nu ut på samma ställe som den läckt in och bubblor visar sig vid läckan.


Täthetsklasser

Det talas ofta om "Waterproof". Det tidigare begreppet hade ingen särskild tryckangivelse som visade vilket tryck klockan skulle tåla. Denna term används inte längre. Idag är det angivet på boett eller urtavla vilket tryck klockan ska tåla.


Här är lite fakta:

Tryck kan anges i atm (atmosfärer), m (meter), eller ft (fot/feet).
1 atmosfär = lufttrycket vid havsytan vid medellufttryck.

atmosfärer / meter / fot

3 / 30 / 100
5 / 50 / 167
12 / 120 / 400
30 / 300 / 1000


Vattentät eller vattenskyddad?

Dammskyddad - Klockan bör inte användas ens vid diskning. Smyckeur har ofta endast dammskydd eller inget skydd alls!

Vattenskyddad - Klockan är trycktestad till 3 eller 5 atm och tål t.ex. vattenstänk eller enstaka snabba tillfällen i vatten.

Vattentät - Klockan är trycktestad till minst 10 atm och tål t.ex. dusch och bad. För att dyka eller bada bastu med klockan bör den vara tät till minst 20 atm.

Använd inte knapparna när klockan är under vatten. Se till att den gängade kronan är ordentligt fastskruvad, men använd endast fingrarna att skruva åt kronan med.

OBS!
När en gängad krona skruvas fast i boetthalsen (när den stängs) är det viktigt att hitta rätt gänga.
Skruva alltid bakåt (moturs) tills ett knäpp eller hack känns i kronan.
Dra sedan fast konan som en skruvkork, men inte med övervåld.
Det ska gå lätt och utan större motstånd.
Kommer gängan fel kan den skadas och kronan blir otät och läcker.

Tätheten påverkas av tid, värme, slitage och yttre påverkan. Även tvål, schampo och parfym kan förstöra packningarna i förtid. Har du badat i saltvatten så ska klockan sköljas av i sötvatten efteråt.
För att vara säker på att klockan är tät bör man låta trycktesta den och kontrollera packningarna vid t.ex. batteribyte. Det är nödvändigt för att försäkringsskyddet ska gälla vid eventuell vattenskada. Öppnar kunden själv klockan så äventyras inte bara vattentätheten utan även försäkringsskyddet!

Skulle det visa sig vatten på insidan av glaset på din klocka är det bråttom.
Den bör öppnas så snart som möjligt för att torka.
Om det har kommit saltvatten in i klockan är det vanligen för sent med någon åtgärd.

Heliumventil

Prestigefyllda dykarur har en detalj som inte finns på vanliga vattentäta klockor, en heliumventil. Den är till för att släppa ut helium ur klockan.
Bakgrund
Dykare som arbetar längre perioder under vatten vistas i tryckkammare mellan arbetspassen och även efter arbetet när de ska anpassa sig till ett lägre tryck på marken. I tryckkammaren finns helium i luften och den tränger in i klockan fast den är vattentät (gastät). Heliummolekylen är så liten att den tar sig förbi tätningarna. När sedan dykarna har arbetat färdigt och lämnar livet i tryckkammaren/vattnet kan inte de helium som trängt in i klockan ta sig ut så fort och kommer därmed att spränga klockan. Detta har OMEGA (Seamaster Professional) och ROLEX (Sea-Dweller) bland andra löst med en heliumventil.
Omegas modell har en skruvad krona på heliumventilen som ska skruvas ut när övertrycket ska släppas ut.

URBRA 20080626
042-155016
info@urbra.se
www.urbra.se

Hos URBRA HB kan du få din klocka trycktestad.
Kom in under våra öppettider eller skicka den med Posten, hur du gör ser du på hemsidan. Se länk:
http://www.urbra.se/urmakeri/service-skickaklockanmedposten.html
Eller till vår Serviceavdelning på webben http://www.urbra.se/urmakeri/service-first.html
VÄLKOMNA!
« Senast ändrad: september 22, 2015, 11:27:25 av admin »