Författare Ämne: Omänsklig perfektionism  (läst 9567 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad admin

  • Administrator
  • Jr. Member
  • *****
  • Antal inlägg: 53
    • Visa profil
    • URBRA Urmakeri och Uttryck - hemsida
Omänsklig perfektionism
« skrivet: augusti 15, 2018, 19:35:56 »
Omänsklig perfektionism

Människan är stressad idag, kanske inte bara pga av den höga arbetsbelastningen.
Stressen verkar snarare handla om att vara perfekt som individ.
Vara lyckad och lycklig!

Samhället tyngdes för många under lång tid av kyrkan som la tunga bördor på människor i form av skam och skuldkänslor som människan egentligen inte behövde bära på. Man skulle skämmas om man sa eller handlade fel och be om förlåtelse. Att be om förlåtelse är något som kan vara bra när den vill tala om att man ångrat det man tillfogat någon men när personen som ber om förlåtelse samtidigt ska skämmas då blir det något negativt.

Idag har gurus, i vårt sekulariserade samhälle, till största del istället tagit över kyrkans roll som sanningssägare om rätt och fel, därutöver har de på samma sätt anammat kyrkans sätt att inneha ett koncept som man kan tjäna pengar på. Och då måste man göra människor beroende av sitt koncept.

De flesta koncept handlar om snabbaste vägen till lycka. Det handlar då ofta om att man ska sluta tänka på sitt förflutna, sluta älta, säga stopp till de sorgsna tunga tankarna och gå vidare. Man ska enligt många koncept göra och tänka på ett visst sätt för att nå lyckan. Lyckan är då ofta kopplad till att vara lyckad.
Det är väl kanske där som kyrkan och gurus skiljer sig åt, men egentligen inte eftersom perfektionism i detta livet i kyrkans värld kan leda till att man hamnar på rätt ställe efter döden och det kan ju vara en fin sak att göra. Så med avseende på perfektionism så är de egentligen lika i det också, det är bara att gurus menar att man kan bli lycklig och nå himlen redan här på jorden genom att tänka på rätt sätt, göra på ett visst sätt. Helt enkelt följa någon annans tankar, nämligen gurun själv.

På facebook finns det många gurus som närmast tillbes av sina följare. Det finns till och med en liten bild man kan lägga in med tillbedjande händer när man skrivit kommentarer (såsom lucia håller sina händer i ett luciatåg). Bara namnet följare som används i facebook-världen är närmast religiöst i sitt uttryck. Jesus, Buddha och Muhammed hade ju också följare.
Så egentligen är vårt samhälle inte alls sekulariserat.
Prästkåporna har bara till största delen övertagits av gurus!

När ska människan inse att det är dags att börja lyssna till sig själv. Vi kan det framförallt om den väg som vi själva ska gå här i livet. Vi vet i våra själar den väg vi ska gå förutsatt att vi inte blir stoppade på vägen och det är tungt att vara med om men man får försöka att aldrig ge upp och lyssna till barnet inom sig vars klossar ramlat ner och ta kloss för kloss bit för bit i livet och bygga upp tornet igen. Det kommer falla många gånger.

När jag var mellan 18 till 22 år så hade jag en intensiv period när jag skrev mycket tankedikter, kallade det så för det var tankar om livet, i vilket fall som helst så skrev jag om barnet inom oss, det barn som om det inte blivit kränkt tar klossarna som ramlat ner från tornet och bygger upp det igen. Jag skrev om att det vuxna kan misströsta men att barnet inte ger upp, att barnet i oss är hoppet som är det sista som överger oss.

Lyssna till dig själv. Du är god nog i dig själv. Du behöver inte lyssna till någon, inte till mig heller, tänk själv, bedöm själv vad som känns rätt för dig. Låt dig aldrig luras att lyssna till auktoritära människor vare sig i kyrkan eller gurus, politiker eller andra som säger sig ha rätt eller sitta inne med svaren om hur du behöver eller ska förändra ditt liv. Tänk alltid kritiskt! Vad har den här människan att vinna på att säga detta?

Nyligen har vi svenskar skrämts halvt ihjäl av att ha fått en folder hemskickade från stat och myndigheter, den heter: "Om krisen eller kriget kommer". Bara titeln säger en del om att foldern inte är till för att stötta människor i kris utan för att skapa och göda den rädslokultur som vårt samhälle länge varit färgad av men som på senare tid närmast har gått upp i skruv.

Skänker dessa människor som skrivit den där foldern inte en tanke på de flyktingar som kommit till vårt land för att någonstans finna ro, eller är det kanske meningen att skrämma bort flyktingar eller stoppa den invandring som vi har genom att skrämmas. Det var 57 år sedan denna typ av folder kom ut senast. Året var då 1961. Det kanske tål att tänkas på vad det då var som gjorde landet Sverige så i behov av att skicka ut en sådan folder. Inte blev det världskrig i alla fall. Men människan har ställt till med mycket annan skit som stört och förstört mycket i vår miljö så visst finns det fog för att vara förberedd för kriser men krig var kanske inte helt nödvändigt att fläska till med.

Hur som helst så finns det många som vill ha ordet och tjäna pengar på det och det tål att tänka både en och två gånger vad som ligger bakom det någon säger, man kan ibland behöva bli nästintill paranoid för att inte bli riktigt brädad på livet. Så om det är någon som säger till dig att du är paranoid så ska du fundera en stund på vad den personen har att vinna på att säga så till dig eller om dig. Kanske du rent av har ett och annat att säga om den personen. Kanske personen ifråga vill göra dig tyst.

Men tro på dig själv och tala. För du har svaren inom dig själv. Du kan själv, precis som det lilla oförstörda barnet säger:

- Kan själv!

Ge inte upp!
Jag tänker ofta på att jag inte orkar och jag har många gånger varit mycket nära att ge upp, men det är alltid barnet inom mig som hindrat mig att ge upp. För barnet inom mig är hoppet som är det sista som överger mig. Ibland kan till och med hoppet kännas svagt men då finns där en svag strimma ljus som om jag tittar noga kan se och det är min längtan, min längtan efter något annat än det som är och det som plågar mig.

Livet handlar om mycket mer än att vara lyckad och lycklig, din väg och vad som är viktigt för dig här i livet är det bara du som känner och vet, vägen kan vara krokig och smal, men den är i alla fall din så låt ingen få dig att tro att du måste följa deras väg för de kan nämligen inte helt känna dig och förstå sig på dina behov och tankar, det kan bara du själv och det är gott nog.

Du behöver inte vara perfekt, det är inte de så kallade "gurusarna" heller. Det är det mänskliga som är det gudomliga, inte det perfekta. Det finns inte en människa som blivit glad och upplyft av en perfekt människa. Däremot kan en människa som visar mänskligt bemötande få dig att tro på livet igen och det kan nog vara granne med lyckan.

Anna-Carin Jansson Rapp den 20 juni 2018
« Senast ändrad: juni 29, 2023, 09:39:30 av admin »