Författare Ämne: Wi-Fi inte bara en tillgång  (läst 9093 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad admin

  • Administrator
  • Jr. Member
  • *****
  • Antal inlägg: 53
    • Visa profil
    • URBRA Urmakeri och Uttryck - hemsida
Wi-Fi inte bara en tillgång
« skrivet: november 16, 2018, 07:24:20 »
Wi-Fi inte bara en tillgång

I vår familj har vi haft trådlöst bredband sedan 2010 till vårt lilla nätverk då vi flyttade in vår verksamhet (URBRA HB) i bostaden. I början var det med Telias Gateway som sände trådlöst hela tiden. Från början satt Gatewayen på jobbet och där ersatte en tidigare CISCO router som också sände trådlöst hela tiden under ett par år. År 2016 flyttade vi igen till Röstånga och vi bytte bredbandsleverantör så det blev en ny router. En ASUS AC (AC=dualband) router med 2 antenner som var jätte stark. Den nådde ca 10 meter genom väggarna av tegel. Under denna tid fram till då har tampades vi med trötthet och problem som hänger samman med låg koncentrationsförmåga och dålig fokusering. Vi har varit retliga och väldigt intoleranta mot varandra och mot oss själva. År 2017  läste jag artiklar på internet om Wi-Fi och dess egenskaper. Jag började forska om hur själva signalerna från routern påverkar oss. Vilka frekvenser det handlar om mm. Det kom fram fakta som var lite svåra att ta till sig. Att man kunde ta skada av strålningen från en router, att man kunde bli störd i sin tankeverksamhet.

Det fanns t.ex. vittnesmål från en före detta engelsk specialkommando soldat och radar expert (Barrie Trower) som beskrev att mikrovågor används som vapen för att störa soldaters koncentration och beslutsförmåga ända sedan 1940-talet. Jag prövade med avstängd router (fast vi delvis blev av med internet) och det visade sig att det jag läst om och hört på videoklipp var sant. Det märktes att när routern var avstängd och när det trådlösa signalerna var borta var det lättare att fokusera. Tankarna gick vidare istället för att gå i cirklar. Då bestämde vi oss för att leta efter en router där det gick att stänga av endast den trådlösa kommunikationen. Vi hittade en från D-Link som hade den funktionen och köpte den. Sedan drygt ett år tillbaka har vi trådlöst bredband endast i syfte att uppdatera mobilerna (som vi även stänger av helt på nätterna, flygplansläge duger också). Nu går det bättre att jobba med krävande koncentrationsarbete och komplicerat tankearbete.

Lite fakta om Wi-Fi 4G, 5G och signalerna
Wi-Fi som begrepp skapades 1999 av Wi-Fi Alliance och får att användas kommersiellt för standarden ”IEEE 802.11b Direct Sequence” frekvenserna som används är 2.4 gigahertz (12 cm) UHF och 5.8 gigahertz (5 cm) SHF ISM radio band. Mer går att läsa på https://en.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi som är engelsk och https://sv.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi på svenska. Det handlar alltså om radiovågor med en digital signal. Våglängd i meter är längden mellan vågtopparna och frekvens är hur många vågor som passerar på en sekund (Hertz). Radiovågen behövs för att bära den digitala signalen som innehåller själva budskapet (informationen).

Ett sammanträffande är att vanliga mikrovågsugnar i hemmet använder också 2,4 GHz som frekvens för att värma mat (främst vatten i maten). Det specifika frekvensområdet är fritt att använda utan licens. även ”Bluetooth” har nästan samma frekvens.  ”Bluetooth ” är en licensfri standard som elektronikproducenterna fritt kan infoga i sina produkter. Systemet arbetar i det globalt tillgängliga och licensfria 2,45 GHz ISM-bandet, se även https://sv.wikipedia.org/wiki/Bluetooth om detta och https://en.wikipedia.org/wiki/Microwave_oven om mikrovågsugnar.
Mobiltelefonernas 4G arbetar p? 2,6 GHz bandet men flera frekvenser används. Läs även https://sv.wikipedia.org/wiki/4G
Läs även om riktlinjer för risknivåer av EMF (elektromagnetiska fält) The Seletun Statement http://electromagnetichealth.org/electromagnetic-health-blog/the-seletun-statement/ sök själva efter info.

Reflektion
Vad gäller nästa generation trådlös kommunikation 5G vet vi inte så mycket ännu. Det vi kan tänka oss om högre frekvenser (ca 10-25 ggr höger) är att det kommer påverka oss ännu mer. Säkerhetsutrustningar på flygplatser utnyttjar nu möjligheterna som den nya tekniken erbjuder med mm-våg där man kan ”se” in i väskor mm. I USA rullar man ut 5G nät och utrustning utan att vänta in eventuella tester eller undersökningar. Man vill helt enkelt inte vänta. Vad gäller iPad och liknande plattor sitter antennen i botten och en sådan har varje unge i knäet, undrar vad det gör med möjligheten att få barn i vuxen ålder. Det kommer säkert bli mycket snack om hur det påverkar oss människor men en sak är säker; vi är inte konstruerade för att leva med kraftig elektromagnetisk strålning. Det påverkar vår DNA, våra synapser i hjärnan, våra cellers funktion ja till och med vatten och syreatomer. Om det är positivt eller negativt får framtiden utvisa men vissa hävdar att det är det sista framsteget vi gör. Jag har ingen expertkunskap att luta mig mot utan gör mitt bästa att sammanställa fakta som jag kan få fram.

Gör gärna egna undersökningar.
Kommentera gärna.

Texten är ursprungligen publicerad på vår webb här:

https://www.urbra.se/sahemsida/130527/intressen_S-A%20funderar.html

 

« Senast ändrad: juli 08, 2023, 10:52:42 av admin »